ΜΑΘΗΜΑ 5ο: 2.1.2 ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

[ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ]
[ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (pdf)]
[ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ]
[ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ψυχιατρική - Δημιουργώντας ρατσισμό]
[ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Η αντιμετώπιση του πολυπολιτισμού στη Γαλλία]

ΘΕΩΡΙΑ:
- Ποια είναι η διαφορά πολυπολιτισμού και παγκοσμιότητας; (συνδυάστε τη σελ. 16 -πρώτη πρόταση κεφαλαίου για τις προκαταλήψεις- με τη σελ. 13-φωτ.1.2)
- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ προκατάληψης και ρατσισμού; (σελ. 16. Προκατάληψη: "οι αρνητικές αυτές στάσεις είναι αποτέλεσμα αρνητικών συνήθως αντιλήψεων")
- Ποιες ονομάζονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;(σελ. 16, προτελευταία πρόταση)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
- Διαβάστε από εδώ τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει κάποιος για να θέσεις υποψηφιότητας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και εδώ για βουλευτής. Από το δικαίωμα υποψηφιότητας αποκλείονται ορισμένες κοινωνικές ομάδες με βάση τα χαρακτηριστικά της ηλικίας και της εθνότητας. Πότε οι διακρίσεις με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά είναι δείγμα ρατσισμού και πότε όχι;
- Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο για την ψυχιατρική και τη σχέση της με το ρατσισμό και εντοπίστε ποια σημεία του ντοκυμαντέρ αναφέρονται στην προκατάληψη και ποια στο ρατσισμό.
- Δείτε το βίντεο για την αντιμετώπιση του πολυπολιτισμού στη Γαλλία. Γιατί κατά τον Γάλλο πρόεδρο ο πολυπολιτισμός, έτσι όπως εφαρμόστηκε στη Μ. Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί αποτυχία;

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
Ιστορία του ρατσισμού και σύγχρονη πραγματικότητα
Η ξενοφοβία στη Νότια Αφρική (σχετική είδηση εδώ)
Άρθρο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου