Απορίες

Απαντήσεις σε απορίες που διατυπώνονται συχνά από μαθητές ή συναδέλφους εκπαιδευτικούς σχετικά με το μάθημα. Μπορείτε να θέτετε νέες απορίες, επώνυμα ή ανώνυμα, αφήνοντας ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελίδας.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
Πρέπει να διαβάζω υποχρεωτικά όλο το υλικό που περιέχεται στο ιστολόγιο αυτό;
Όχι. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι μόνο οι ερωτήσεις της θεωρίας κάθε μαθήματος, που είναι ιδιαίτερα απλές. Αυτές μπορεί να σας ζητηθεί στην τάξη να τις εφαρμόσετε και σε πρακτικά παραδείγματα. Γι' αυτό είναι χρήσιμο (αλλά όχι υποχρεωτικό, εφόσον νομίζετε ότι κατανοείτε τη θεωρία) να κοιτάζετε κάπου κάπου και τα πρακτικά θέματα σε κάθε μάθημα. Οι δραστηριότητες και οι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο είναι προαιρετικά και έχουν σκοπό να εμπλουτίσουν απλώς τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείμενο του μαθήματος, εφόσον το θέλετε κι εσείς κι έχετε το χρόνο και την όρεξη ν' ασχοληθείτε παραπάνω. Ορισμένα από αυτά τα θέματα γίνονται και στην τάξη, ειδικά όσα σχετίζονται με το εκπαιδευτικό βίντεο.


Πού μπορώ να βρω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις της θεωρίας και στα πρακτικά θέματα κάθε μαθήματος;
Οι απαντήσεις στη θεωρία βρίσκονται καταρχήν στο σχετικό κεφάλαιο κάθε βιβλίου, προκύπτουν όμως πολύ ευκολότερα από το σχεδιάγραμμα και την παρουσίαση του κάθε μαθήματος που αναρτώνται εδώ. Οι απαντήσεις στα πρακτικά δεν δίνονται, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ένα δεδομένο περιεχόμενο στην απάντηση, όπως στις θεωρητικές ερωτήσεις, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλές σωστές απαντήσεις που εξαρτώνται και από τη φαντασία και τον τρόπο σκέψης κάθε μαθητή. Αυτό τουλάχιστον ισχύει κυρίως στην Κοινωνική Αγωγή, γιατί στην Πολιτική είναι πιο τυποποιημένα τα πράγματα. Εάν ωστόσο κάποιος επιθυμεί μια κατευθυντήρια γραμμή για την απάντηση κάποιου πρακτικού θέματος, μπορεί ν' αφήνει ένα σχετικό σχόλιο ως αίτημα, γράφοντας και το e-mail του (ή να ρωτήσει απευθείας μέσω mail ή facebook) και θα του δοθεί μια κατεύθυνση για την απάντηση.

Θέλω να έχω εκτυπωμένα τα διαγράμματα των μαθημάτων, αλλά δεν μπορώ να τα εκτυπώσω για τεχνικούς λόγους (δεν μπορώ να ανοίξω τα κείμενα, δεν έχω εκτυπωτή, δεν έχω δικό μου υπολογιστή, δεν έχω δική μου πρόσβαση στο διαδίκτυο). Τι μπορώ να κάνω;
Απευθυνθείτε καταρχήν σε κάποιο συμμαθητή σας ή σε κάποιον οικογενειακό σας φίλο που μπορεί να το κάνει. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα αυτή, μπορείτε να φέρετε στην τάξη ένα usb stick, για να σας περάσει μέσα σ' αυτό ο καθηγητής τα διαγράμματα όλων των μαθημάτων και στη συνέχεια να τα εκτυπώσετε στο σπίτι σας ή κάπου αλλού. Εάν εξαντλήσετε τις παραπάνω δυνατότητες και δεν μπορείτε να τα εκτυπώσετε, απευθυνθείτε στο καθηγητή σας και θα σας βρει λύση.

Έχουν διαφορά τα διαγράμματα των μαθημάτων από το περιεχόμενο του βιβλίου;
Στη βασική τους μορφή όχι. Τα διαγράμματα απλώς παρουσιάζουν περιληπτικά και με ευσύνοπτο τρόπο τη θεωρία του βιβλίου. Έχουν αφαιρεθεί δηλ. οι περιγραφές και επεξηγήσεις και έχει γραφτεί με απλούστερα λόγια μόνο η βασική θεωρία που θα πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής. Μόνο κάποια, κυρίως στο κομμάτι της πολιτικής αγωγής, περιέχουν και υλικό εκτός βιβλίου.

Είμαι καλυμμένος στη θεωρία του μαθήματος, εάν διαβάζω μόνο τα διαγράμματα των μαθημάτων από εδώ;
Ναι, εφόσον έχετε την αίσθηση ότι κατανοείτε τη θεωρία. Εάν διαβάζετε τα διαγράμματα και δεν καταλαβαίνετε κάτι, διαβάστε και από το βιβλίο, που εξηγεί αναλυτικότερα. Ένα ιδανικό διάβασμα είναι να παίρνετε μια βασική ιδέα της θεωρίας από το διάγραμμα και στη συνέχεια να διαβάζετε και το βιβλίο (ή το αντίστροφο). Θα δείτε ότι έτσι είναι πολύ πιο εύκολο από το να πάρετε το βιβλίο και να προσπαθήσετε να το καταλάβετε εξαρχής. Και θα είναι ακόμα πιο εύκολο, εάν έχετε δώσει την απαραίτητη προσοχή στην τάξη κατά την παράδοση του μαθήματος, με το βίντεο, τις διαφάνειες και τη συμμετοχή σας στη συζήτηση που γίνεται.
Για τις τελικές εξετάσεις εξετάζεστε από το σχολικό βιβλίο. Ωστόσο, μπορείτε να διαβάζετε και τα διαγράμματα, για να βοηθηθείτε. Φυσικά στις τελικές εξετάσεις δεν εξετάζεστε σε ό,τι δεν περιέχεται στην εξεταστέα ύλη και δεν διαβάζετε το περιεχόμενο των διαγραμμάτων που περιέχει πρόσθετες πληροφορίες εκτός βιβλίου, όπως άρθρα του Συντάγματος κλπ.

Δεν θέλω να έχω τα διαγράμματα και το υλικό που υπάρχει εδώ, προτιμώ να διαβάζω το μάθημα μόνο μέσα από το βιβλίο. Υπάρχει πρόβλημα;
Όχι, κανένα πρόβλημα. Το υλικό που αναρτάται εδώ είναι για να βοηθήσει στη μελέτη καθώς και για να προτείνει συνδέσμους στο διαδίκτυο και άλλες προαιρετικές δραστηριότητες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες του μαθητή φέρνοντάς τον σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και θα κάνουν πιο ελκυστική την ενασχόλησή του με το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Εάν δεν επιθυμείτε περισσότερη βοήθεια ή περαιτέρω υλικό για το μάθημα, μπορείτε να αρκεστείτε στο σχολικό βιβλίο, με εξαίρεση μερικά μαθήματα της πολιτικής αγωγής κυρίως, στα οποία επισημαίνεται ότι θα εξεταστείτε και σε κάποια πράγματα που δεν περιέχονται στο σχολικό βιβλίο. Αυτά επισημαίνονται στην τάξη και μπορείτε να τα σημειώνετε στο βιβλίο σας.

Υπάρχει κάπου κατάλογος όλων των μαθημάτων κατά σειρά, ώστε να βρω το υλικό από το μάθημα που με ενδιαφέρει;
Ναι: μπορείτε να επιλέξετε το μάθημα που θέλετε είτε από τη δεξιά στήλη του ιστολογίου, όπου βλέπετε σε μενού όλα τα μαθήματα, είτε από τη σελίδα "Μαθήματα".

Πού μπορώ να βρω τις διαφάνειες που προβάλλονται στην τάξη;
Τα διαγράμματα των μαθημάτων που θα κατεβάσετε και θα εκτυπώσετε σχεδόν συμπίπτουν με το περιεχόμενο των διαφανειών - παρουσιάσεων. Ωστόσο, στο ιστολόγιο αυτό σε κάθε μάθημα υπάρχει αναρτημένη η παρουσίαση που γίνεται στην τάξη. Συγκεντρωμένες όλες τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε στο slideshare. Επίσης, υπάρχει σε κάθε μάθημα ο σύνδεσμος "Παρουσίαση μαθήματος", από τον οποίο μπορείτε να δείτε αλλά και να κατεβάσετε την παρουσίαση επιλέγοντας Αρχείο=> Λήψη.

Πού μπορώ να βρω τα εκπαιδευτικά βίντεο που δείχνονται στην τάξη;
Σε κάθε μάθημα υπάρχει ο σύνδεσμος "Εκπαιδευτικό βίντεο" που μπορείτε να δείτε το βίντεο που παρουσιάστηκε στην τάξη επ' ευκαιρία του μαθήματος. Επίσης, μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα εκπαιδευτικά βίντεο στο κανάλι μας στο youtube.

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Είναι υποχρεωτική η αξιοποίηση όλου του υλικού που δίνεται σε κάθε μάθημα;
Όχι. Άλλωστε σε κάποια μαθήματα το υλικό είναι αρκετό και δεν φτάνει για να αξιοποιηθεί όλο σε μία μόνο σχολική ώρα. Σε κάθε μάθημα αναρτάται ό,τι υλικό σχετικό με το μάθημα έχουμε φτιάξει ή έχουμε βρει. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέγει κατά την κρίση του.

Ποια είναι μια ενδεικνυόμενη μορφή διδασκαλίας του μαθήματος, με βάση το υλικό που παρατίθεται εδώ;
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Κοινωνικής Αγωγής, κατά την παράδοση του μαθήματος θα πρέπει καταρχήν να βρεθεί ένα θέμα που θα ενδιαφέρει τους μαθητές και θα σχετίζεται με τη θεωρία του μαθήματος. Το θέμα αυτό είναι το εκπαιδευτικό βίντεο κάθε μαθήματος. Μετά από έναν μικρό πρόλογο δείχνουμε το βίντεο και στη συνέχεια υποβάλλουμε κατάλληλες ερωτήσεις στους μαθητές. Μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, θα έχουμε οδηγηθεί στη θεωρία του βιβλίου, την οποία και δείχνουμε κατόπιν με την μορφή παρουσίασης.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Πολιτικής Αγωγής, τα πράγματα είναι πιο στενά, γιατί το περιεχόμενο του μαθήματος είναι περισσότερο γνωσιολογικό και δεν έχουμε την ευχέρεια να δείχνουμε πάντα εκπαιδευτικό βίντεο. Γι' αυτό θα πρέπει να αρχίζουμε δίνοντας ένα ενδιαφέρον πρακτικό παράδειγμα, που θα έχει σχέση με την ύλη που θα πραγματευτούμε και με ερωτήσεις να κατευθύνουμε τη συζήτηση στη θεωρία του μαθήματος, που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια με τις διαφάνειες.
Πρακτικά παραδείγματα ως έναυσμα για την παραγωγή συζήτησης στην τάξη θα πρέπει να έχουμε πάντα και για την Κοινωνική Αγωγή, είτε για να γίνεται παράλληλη χρήση αυτών είτε για την περίπτωση που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να δείξουμε βίντεο και παρουσιάσεις, λ.χ. λόγω πτώσης του ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή, αντί για βίντεο προκαλούμε συζήτηση με κάποιο ενδιαφέρον παράδειγμα και μετά από αυτήν μπορούμε να γράψουμε στον πίνακα τη θεωρία του μαθήματος, σαν σχεδιάγραμμα, ελλείψει διαφάνειας στον υπολογιστή ή να μοιράσουμε σε φωτοτυπίες το διάγραμμα του μαθήματος.

Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις που βλέπω εδώ. Τι μπορώ να κάνω;
Επικοινωνήστε μαζί μας, αφήνοντας κάποιο σχόλιο στο σχετικό μάθημα, αναγράφοντας παράλληλα και το e-mail σας ή θέστε μας απευθείας το ερώτημα μέσω mail ή facebook και θα σας απαντήσουμε.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω υλικό μέσω Η/Υ και για την εξέταση του μαθήματος;
Γενικώς δεν ενδείκνυται να χρονοτριβούμε με την παράθεση υλικού μέσω υπολογιστή για την εξέταση του μαθήματος, γιατί θα πρέπει να μας φτάσει ο χρόνος μετά για την παράδοση, για την οποία θα πρέπει να έχουμε μια σχετική άνεση, ώστε να γίνει ελκυστικό και κατανοητό το μάθημα και όχι με πίεση χρόνου. Επομένως η εξέταση γίνεται κατά βάση με βασικές ερωτήσεις θεωρίας και εύκολα πρακτικά παραδείγματα, στα οποία ζητείται να εφαρμοστεί η θεωρία του μαθήματος. Ωστόσο, μπορεί και στην περίπτωση αυτή να γίνει η εξέταση με παιχνίδι ερωτήσεων ή ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, τα οποία θα έχουμε προετοιμάσει σε μορφή παρουσίασης στον υπολογιστή.

Τι μέσα χρειάζομαι για να κάνω χρήση στην τάξη του εκπαιδευτικού υλικού που διατίθεται εδώ και ποιο είναι το κόστος τους;
Για να χρησιμοποιήσετε στην τάξη το υλικό που διατίθεται εδώ, χρειάζεστε έναν φορητό υπολογιστή, έναν προβολέα, 2 μικρά ηχεία, ένα πολύμπριζο και μια μπαλαντέζα, ώστε να φτάνει το πολύμπριζο στην πρίζα της τάξης όσο μακρυά κι αν είναι αυτή. Το κόστος των ανωτέρω δεν υπερβαίνει τα 600€. Εφόσον ήδη διαθέτετε φορητό υπολογιστή, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν προβολέα με όχι πάνω από 300€.

Πώς μπορώ να  κατεβάσω στον υπολογιστή μου το υλικό που διατίθεται εδώ;
Τα διαγράμματα όλων των μαθημάτων σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου καθώς και το βιβλίο του μαθήματος μπορείτε να τα κατεβάσετε από το σύνδεσμο Downloads. Τις παρουσιάσεις για κάθε μάθημα μπορείτε να τις κατεβάσετε από το σύνδεσμο "Παρουσίαση μαθήματος", επιλέγοντας στη σελίδα που θα σας ανοίξει Αρχείο=>Λήψη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στους συνδέσμους "Διάγραμμα μαθήματος", που σας κατευθύνει σε άμεση προβολή του διαγράμματος του συγκεκριμένου μαθήματος στο Google drive. Συγκεντρωμένα τα διαγράμματα και τις παρουσιάσεις όλων των μαθημάτων μπορείτε να τα δείτε στον κοινόχρηστο φάκελό μας στο Google drive, απ' όπου μπορείτε και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Επίσης, παρουσιάσεις και κείμενα του μαθήματος μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα και στο Slideshare, απ' όπου μπορείτε να κατεβάσετε το προβαλλόμενο αρχείο, εφόσον συνδεθείτε ως μέλος. Τα εκπαιδευτικά βίντεο του μαθήματος μπορείτε να τα δείτε συγκεντρωμένα στο κανάλι μας στο Υoutube, απ' όπου μπορείτε να τα κατεβάσετε κάνοντας χρήση μιας πρόσθετης λειτουργίας στον περιηγητή σας (π.χ. αυτής για περιηγητή Firefox) ή κατεβάζοντας το βίντεο μέσω τρίτης ιστοσελίδας (π.χ. αυτής).

Γιατί δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα βοηθητικά τεστ και διαγωνίσματα για το μάθημα;
Γιατί προφανώς αυτά θα τα έβλεπαν και οι μαθητές και θα γνώριζαν εκ των προτέρων τα θέματα. Το υλικό άλλωστε που παρατίθεται εδώ είναι αρκετό και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη δημιουργία θεμάτων γραπτής δοκιμασίας, ιδίως το κομμάτι με τις δραστηριότητες και τους συνδέσμους στο διαδίκτυο για κάθε μάθημα.

Μπορώ να κατεβάσω το υλικό που παρατίθεται εδώ, να το τροποποιήσω όπως θέλω και να το χρησιμοποιήσω στη συνέχεια στην τάξη;
Ελεύθερα. Εάν όμως πρόκειται να το αναρτήσετε στο διαδίκτυο ή κάπου αλλού, θα πρέπει να αναφέρετε και την πηγή (δηλ. την ιστοσελίδα μας http://kpagogi.blogspot.com) και το όνομα του δημιουργού του πρωτότυπου υλικού (Νίκος Θεοτοκάτος). ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

4 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Υπομονή, θα αναρτηθούν όλα τα βίντεο που προβλήθηκαν στην τάξη κατά τη διάρκεια διδασκαλίας της Κοινωνικής Αγωγής (Α' τρίμηνο). Απλώς θα πρέπει να συνοδευτούν και από το ανάλογο υλικό (παρουσιάσεις κλπ.), η ταξινόμηση του οποίου απαιτεί χρόνο.

   Διαγραφή
 2. e posi ipomoni pia kurie , posi..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι περιστασιακά με την ιστοσελίδα: για κάποιο διάστημα προσθέτω αρκετό υλικό, αν όμως για κάποιο λόγο σταματήσω, μετά δύσκολα ξαναρχίζω και αυτό τον καιρό είναι μια τέτοια περίοδος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή